Vignet Kroatie

Vignet Kroatie

Een tolvignet voor Kroatië: alleen ter plaatse te koop

Kroatië heeft heel wat te bieden aan toeristen. Daarom kiezen ook alsmaar meer Vlamingen voor dit land als hun vakantiebestemming. De meeste toeristen rijden ernaartoe met de auto, mobilhome of ander voertuig.  Heb ook jij plannen om met eigen vervoer op vakantie te gaan naar Kroatië?  Of moet je erdoorheen reizen op weg naar een andere bestemming?

Noteer dan in je reisschema dat je in Kroatië op bijna alle autosnelwegen tol moet betalen. Die tolheffing geldt er voor zowel motoren, auto’s en bestelwagens als voor mobilhomes en aanhangwagens. Bestel dus tijdig je vignet Kroatië. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Kroatië kent immers geen digitaal vignet dat je makkelijk online kan kopen. Een vignet Kroatië online aanschaffen is dus onmogelijk. Wel kan je er bij tolstations een tolbadge kopen of cash betalen aan de tolpoortjes in Kroatië.  

Op deze pagina verneem je waar en voor welke voertuigen een tolheffing geldt in Kroatië. Op deze website kan je ook terecht voor het aankopen van een tolvignet voor de landen waar je passeert op weg naar Kroatië. Bestel eenvoudig en start je voertuig!

Tol betalen doe je onderweg

Veel Vlamingen willen hun vignet voor Kroatië graag bij Vignetteroutiere.be bestellen. Dat is jammer genoeg niet mogelijk. Alleen in Kroatië zelf kan je dit vignet kopen. Zelfs bij de VAB geraak je niet aan je gewenste vignet. 

Wanneer je voor de grens met Kroatië staat, kan je op twee manieren tol betalen. De eerste manier is via de tolpoortjes, waar je betaalt in de Kroatische muntsoort kuna’s, in euro’s of met de meeste creditcards. Let op: dit is alleen mogelijk bij de bemande tolpoortjes. Zorg er dus voor dat je in de juiste rij staat als je gaat aanschuiven! 

Een tweede manier om tol te betalen in Kroatië is via speciale elektronische tolbadges (de Elektronicka Naplata Cestarine, afgekort ENC). Je kunt deze ENC kopen bij de tolstations, waar deze elektronisch wordt gekoppeld aan jouw voertuig. Kies voor deze werkwijze en je geniet van twee voordelen. Ten eerste krijg je 20 % korting op de geldende toltarieven. Een ander voordeel is dat je met een ENC ook overal makkelijker kan doorrijden als het druk is. Je hoeft dus niet in lange rijen te staan wachten en dat is goed voor het vakantiegevoel!

Let wel op: de ENC geldt niet op de A2. Daarvoor telt dan weer een Karta 40 of een AZM. Voor meer info hierover klik je op www.azm.hr. Zet je browser indien nodig wel op ‘vertalen naar het Nederlands’, want de teksten staan er alleen op in het Kroatisch en het Engels. 

Wachten op nieuwe regeling rond Kroatische tolheffing

Vandaag kan je nog geen tol of tolbadge regelen via deze website. Dit terwijl dat voor zowat alle andere Europese landen met tolheffing wel kan. De Kroatische overheid werkt echter aan een verandering rond de betaling van tol en tolbadges. Wellicht is dat op korte of iets minder korte termijn dus wel mogelijk via Vignetteroutiere.be. Ondertussen kan je bij ons wel alle tolvignetten en milieustickers kopen voor de landen waar je passeert op weg naar Kroatië. Wil je vlot tot aan de grens met Kroatië geraken? Klik dan even door naar bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Slovenië.

Op welke wegen in Kroatië ben je verplicht om tol te betalen?

De Kroatische overheid maakt het niet moeilijk. Alle autosnelwegen in het land zijn namelijk tolwegen. Alleen op de snelweg rond hoofdstad Zagreb rijd je gratis. Maar daarnaast betaal je tol op elk deel dat je van de Kroatische autosnelwegen aflegt. Dat kan gaan van een heel kort traject tot een heel lang traject. Betalen zul je! 

De tolplicht geldt immers voor alle gemotoriseerde voertuigen: motoren, auto’s, mobilhomes, caravans, camionettes, aanhangwagens, vrachtwagens, bussen en al het andere zwaar verkeer. Opmerkelijk: in de meeste landen betalen motorrijders géén tol, in Kroatië dus wel.

De tolheffing in Kroatië wordt georganiseerd door verschillende instanties. Soms is dat landelijk geregeld en soms door een bepaalde regio, zoals Istrië. Resultaat: zoeken naar je informatie is de boodschap. Gelukkig vind je op diverse Kroatische websites alle nodige informatie terug. Zet je browser wel op ‘vertalen naar het Nederlands’.


Op onderstaande kaart kan je alle Kroatische tolwegen ontdekken:

Kroatië tast diep in de portefeuille van de bezoekers die er over de snelwegen rijden. Toch zijn er enkele uitzonderingen. De tolplicht geldt niet voor álle (auto)snelwegen in Kroatië. Er zijn enkele uitzonderingen. Voor de volgende trajecten hoef je geen tol te betalen:

Onderweg naar Kroatië moet je ook betalen 

Wie met de auto of met om het even welk gemotoriseerd rijvoertuig naar Kroatië wil, passeert onvermijdelijk door nog andere landen. Denk dan vooral aan Duitsland, Oostenrijk en Slovenië.  Ook daar moet je vaak tol betalen en/of heb je een milieusticker nodig.
Bovendien zijn regels per land verschillend. Je goed informeren is geen slecht plan.

Gelukkig vind je alle nodige informatie op deze website. Op Vignetteroutiere.be kan je voor alle betrokken landen snel en vlot de e-vignetten en milieustickers kopen die je nodig hebt. Als kers op de taart kan je er zelfs online voor de hele reisroute van Vlaanderen naar Kroatië de totale tol berekenen die je moet betalen.  Klik op het land en ontvang alle mogelijke info.

Bestellen via Vignetteroutiere.be werkt snel en eenvoudig. Zet je thuis in de zetel en regel alles met je eigen computer. Enkele klikjes op je computermuis volstaan om het hele bestelproces te doorlopen. Vignetteroutiere.be zorgt bovendien voor een vlotte en snelle regeling. Bestel een e-vignet op een werkdag voor 17 uur en je ontvangt dezelfde dag je nodige reisdocumenten in je mailbox. Kan het nog makkelijker en vlotter? Tip: print je e-vignet wel even af en bewaar dit stukje papier. Zo voorkom je onterechte verkeersboetes. Want die willen we liever niet!

Tol betalen in Kroatië: hoeveel kost mij dat?

De Kroatische overheid deelt voertuigen in drie klassen in. Dat zijn klasse I, klasse IA en klasse II. Bovendien bestaat klasse II nog eens uit twee subgroepen, namelijk IIa en IIb. Bij elke klasse hoort een specifiek toltarief. Hiermee ben je dus altijd op de hoogte van wat je mag verwachten. Hieronder zetten we de verschillende klassen op een rijtje.

De voertuigklassen in Kroatië

 Trajecten en tarieven: een overzicht

De tol voor Kroatië kan je niet vooraf via deze website regelen. Daarom helpen we je graag om je reis toch zo goed mogelijk voor te bereiden. Het is daarbij een goed idee om voor je vertrek te weten welke tarieven in Kroatië op de verschillende toltrajecten gelden. Hieronder vind je de belangrijkste gegevens in een handig overzicht. Hou er rekening mee dat de tarieven vermeld zijn in kuna’s, de officiële Kroatische munt.

Traject

Klasse I-A

Klasse I

Klasse II

A1 Zagreb - Split - Čarapine (richting Dubrovnik)

139

232

360

A2 Zagreb – Macelj

29

48

72

A3 Zagreb – Bregana

4

7

9

A3 Zagreb – Lipovac

77

128

193

A4 Zagreb – Goričan

26

44

65

A7 Rupa – Rijeka

5

8

15

A11 Zagreb - Sisak

6

10

15

Belangrijk hierbij is dat deze toltarieven regelmatig wijzigen. Je kan ze dus best vlak voor je vertrek even nakijken. Voor de meeste trajecten vind je informatie op hac.hr/en/toll/toll-rates. Voor de A2 Zagreb-Macelj kan je terecht op azm.hr. De provincie Istrië heeft trouwens zijn eigen tarieven voor de A8 en A9. Die vind je terug op bina-istra.com. 

Wil je de tol voor je trip in Kroatië op voorhand berekenen? Aan websites die je hiervoor kan raadplegen is er geen gebrek. Voor alle informatie: check hac.hr/en en/of huka.hr/en.

Opgepast voor controles en boetes!

In Kroatië is de kans op het krijgen van een boete eerder klein. Dit komt omdat je zonder tol te betalen toch op de autosnelweg rijdt. Je kan je tolbadge of tol immers alleen maar kopen bij de tolpoortjes. Zonder tolbetaling de snelweg oprijden, is quasi onmogelijk. 

Toch houdt de politie regelmatig controles. Die checkt dan of je wel degelijk op de correcte wijze en het juiste bedrag hebt betaald. Heb je dat – bewust of onbewust – niet gedaan? Dan kan je rekenen op een fameuze boete, die je meestal ter plaatse moet betalen. Daarom nog een gouden tip: ga in Kroatië nooit de snelweg op zonder Kroatisch cash geld op zak.

 

Ce site utilise des cookies Ok, fermer En savoir plus
Privacy & Cookies Policy